25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
Kadına yönelik şiddet, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de güncelliğini koruyan bir sorun olmaya devam etmektedir. 25 Kasım 1960 yılında arabalarından zorla indirilip işkence ve tecavüze uğrayarak öldürülen ve kayıtlara "araba kazası" olarak geçirilen katliamın kahramanları Patria, Minerva ve Maria Mirabel kız kardeşler efsaneleşirken, onların anısına Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım’ı,“Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” ilan etmiştir.
Bugün bizlere, bu üç kelebeğin kanatlarından esinlenerek toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadına yönelik toplumsal baskı ve şiddeti hatırlatılmakta ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik stratejilerin belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Kadınlara yönelik insan hakları ihlali ve kadınlara karşı ayrımcılık biçimlerinden biri olan şiddet, tüm dünyada mücadele edilmesi gereken öncelikli toplumsal sorumluluklar arasında yer almaktadır. Şiddeti önlemeye yönelik yapılan yasal çalışmaların da mutlaka gerçek yaşamda karşılığını bulması ve uygulanır olması daha önemli bir konudur. “Toplumun Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele” konusunda bilinçlendirilmesi için yapılan farkındalık çalışmalarının daha kapsamlı ve başta aile içi eğitimolmak üzeredaha temelden verilen eğitim ile gerçekleştirilmesi esas amaç olmalı ve bu konulardaki eksiklerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Toplumda kadına yönelik şiddet gerçekleştikten sonra kınanması yerine, bu durumu oluşturan nedenler ile mücadele edilmesi tartışılmaz bir zorunluluktur.
Kamu kurumları, politika belirleyiciler, sivil toplum örgütleri, tüm eğitim kurumları ve konu ile ilgili uğraş veren tüm paydaşların amacı, “Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele” konusunda daha duyarlı ve cinsiyet ayrımı yapmadan insanı seven, koruyan, toplum içindeki sorumluluklarını bilen, kadına cinsiyet temelli şiddet uygulamayan bireylerin yaşadığı bir toplum yapısına ulaşmak olmalıdır.