Üniversitemizde Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkan Yardımcısı ve Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Akademide Kadın” konulu söyleşi Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Üniversitemiz Kadın ve Aile Sorunları, Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen söyleşiye, Rektör Yardımcımız ve HÜKAM Müdürü Prof. Dr. Nurcan Baykam, akademik ve idari personelimiz ile konuklar katıldı.
Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu söyleşide, akademide kadının yaşadığı zorluklar, sorunlar ve çözümlere odaklandı. Prof. Dr. Döğeroğlu, bu konuda YÖK’te kadın akademisyenlerle ilgili önemli atılımların olduğunu, dünyada ve ülkemizdeki akademisyenliğin cinsiyet oranlarındaki dağılımına ve bu dağılımın belirlenimini sağlayan nedenlere değindi.
Kız-erkek cinsiyete göre Türkiye’de öğrenci dağılımı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Döğeroğlu, yükseköğretimde en fazla kız öğrencinin Sağlık Bilimlerinde %60, Mühendislik Fakültesinde ise %35’lik oranla en az seviyede olduğunu, lisansüstü eğitimde ise bu oranın %30-50 arasında değiştiğini ifade ederek akademik düzeyde Avrupa ülkelerine göre daha iyi bir seviyede olduğumuzu belirtti.
“Cinsiyet ayrımcılığını bir köşeye atıp kadına kadın diye değil de ‘insan’ olarak bakmak gerekiyor. Bu bağlamda kadın olsun erkek olsun yönetmek için bazı adımların atılması gerekiyor. Kültür dediğimiz yapıyı değiştirmek kolay değil. Öncelikle farkında olmak ve sonrasında yasal düzenlemeler yapmak gerekiyor.” önerilerinde bulunan Prof. Dr. Döğeroğlu, “Bu mesele uzun bir süreci ve yılmamayı gerektiriyor.” diyerek söyleşide emeği geçen ve katkısı bulunan herkese teşekkür etti.